JellyPages.com

2011. február 26., szombat

Túrókrém teaszósszal

Indiában találkoztam először a tejes teával. Akkor nagyon furcsának találtam és sokáig nem is próbálkoztam meg vele, de egyszer vettem earl grey teagranulátumot, amit csak forró vízzel kell összekeverni, és kakaó helyett forró tejbe kevertem. Azóta szeretem a tejes teát, és ez a recept is pont ezért keltette fel a figyelmemet. (Nem a kész teába öntök tejet, hanem a forró tejbe teszem a teafüvet, mert csak így ízlik. Érdemes kipróbálni.) Tovább a recepthez >>>

2011. február 24., csütörtök

Verdens beste


A legjobb recepteket már több mint 4 évvel ezelőtt tettem fel az oldalamra. Akkor még kevesebb fázisképet készítettem, és jóval gyengébb volt a fényképezőgépem is. Időnként újra elkészítem, lefényképezem és kicserélem ezeket a recepteket az oldalamon. Évekig egy olyan kép volt fent erről a süteményről, ami minden volt, csak nem vonzó, ennek ellenére mégis rengeteg helyen belebotlottam a neten. Talán ezt a receptet vitték el a legtöbben tőlem.
A 80-as években néhány évig Oslóban éltünk és mindjárt az első karácsonykor egy ismerős család meghívott minket vendégségbe. A sok szép sütemény között ez a krémes, habos csoda is meglapult, ami nem a szépségével nyűgözött le, hanem az ízével. Légiesen könnyű volt, vaníliás, édes, és azonnal a kedvencünké vált. Elkértem a receptet a házigazdától, aki egy kötegnyi fénymásolatból adott egyet, mert mint mondta, olyan sokszor kérték már el a receptet, hogy jobbnak látta, ha másoltat belőle. Pár nappal később már meg is sütöttem az első süteményt, és azután az összes olyan vendégünknek, aki csak megfordult nálunk, pedig nagyon sokan voltak.
Pár hete valaki írt nekem és megkért, hogy küldjem el neki norvégul az eredeti receptet. Megtaláltam ezt a fénymásolatot, és beszkenneltem.

Ha lenne még valaki, aki nem ismeri a "világ legjobb süteményét", amire a norvég neve is utal, az ki ne hagyja!

2011. február 23., szerda

Zacskós lángos


Közel 20 évvel ezelőtt ezzel a recepttel  nyitottam azt a határidő naplót, amibe azóta is írogatom, gyűjtögetem a recepteket.  Akkoriban ez a recept vándorolt kézről-kézre, és nagyon népszerű volt. Unalomig sütöttük, még reggelire is elővettünk egy-egy kis darab tésztát, és gyorsan megsütöttük. Meg is untuk, mert hamar telítődtünk a könnyűnek nem mondható, olajos tészta illatával. Mostanában évente talán 4-5 alkalommal eszünk lángost (beleértve a piacon alkalomszerűen vásárolt lángosokat is, és ennyi elég is). A változatosság kedvéért időnként megtöltöm valamivel, pl. sajttal, virslivel. Tovább a recepthez >>>

2011. február 19., szombat

Húsos zöldborsóleves


Már többször írtam arról, hogy a levest mennyire nem szerettem gyerekként, és később sem tartozott a kedvenc fogásaim közé, leszámítva néhányat, mint pl. anyukám és a nagymamám húslevese, és a zöldborsó leves. Később azért valamennyire megszerettem némelyiket, de az igazi áttörést a honlapom hozta. 4 és fél év alatt 100 receptet tettem fel a leves kategóriába. Ez a szám nem lenne túl sok, hiszen édességből már a 260 recepten is túl vagyok, de a fentiek ismeretében ez jelentős állomás. Ezek között sok van, amit már én kísérleteztem ki. Mivel a borsót tartom az egyik legfinomabb zöldségnek és leves alapanyagnak, azért ebből készült a 100. is. Ebből a 100-ból 8 a levesbetét, 14 pedig valamilyen édes leves (gyümölcs, gesztenye, bor, túrógombóc). A halászlé hiányzik, mert azzal még nem sikerült megbarátkoznom, amit meg nem tudok megkóstolni sem, azt nem is biztos, hogy jól el tudnám készíteni.  Ennek a borsólevesnek az érdekessége a füstölt szalonna, abból is az az igazi, nem húsos fajta. Egész különleges ízt ad neki. Tovább a recepthez >>>

2011. február 14., hétfő

Túrós-almás tejes pite

Ez egy igazi öszvér édesség. Volt egy kis túró itthon, meg egy kevés bontott meggybefőtt. Annyi túró nem volt, hogy érdemes legyen Sült túrógombócot elkészíteni, így összekombináltam a tejes pitét és a túrógombócot, almával felturbóztam és még a maradék meggy is elfogyott, mielőtt megromlott volna. A végeredmény nagyon finom lett. Tovább a recepthez >>>

2011. február 11., péntek

Csirkecsíkok almás bundában, almás rizzsel

Nagyon szeretjük az ehhez hasonló, csirkemellből készült ételeket. Attól függően, hogy mi kerül a bundába, hagyma, fűszerek, sajt vagy akár alma,  más-más ízű lesz a végeredmény. Ha kevés a hús, ezzel a bundázással  lényegesen megnövelhető a mennyiség, csak ne fogyjon el sütés közben. Tovább a recepthez >>>

Hozzá párolt rizst készítettem, de a fele mennyiségből kipróbáltam, hogy milyen lenne almával. Nagyon finom lett. Kicsit megpirítottam és fűszereztem az almát, és a rizzsel összepirítottam. Tovább a recepthez >>>

2011. február 8., kedd

Sajtkrémes bundás kenyér

Újra közeledik a Valentin nap. Tavaly ezt a bundás kenyeret készítettem reggelire meglepetésnek. Ha többre nincs is mindig időm, azért valami jelképes dologgal szeretem megkülönböztetni az ünnepeket a hétköznapoktól, még akkor is, ha nem piros betűvel szerepelnek a naptárban. Tovább a recepthez >>>

2011. február 5., szombat

Sütőtök krémleves


Eddig, ha sütőtökből készítettem levest, mindig az édes változatát főztem, ami inkább a gyümölcslevesek kategóriájába sorolható. Talán ezért is idegenkedtem eddig a sós, hagymás, húsleveses változatától. (Gondolom más is furcsának találná, ha pl. a meggylevest hagymával és húslevessel készítené el, sósan.) Tulajdonképpen már többször ettem a munkahelyi étteremben ezt a sós-édeskés változatot, de eddig maradtam a saját édes receptemnél. Most azonban ezt is kipróbáltam, és mindenkinek nagyon ízlett. A sok recept közül Stahl Juditét választottam. Tovább a recepthez >>>

2011. február 3., csütörtök

Narancsos-csokis süti

Egy régen készült süti az elfekvő készletből. Még van belőlük jó pár darab. Mivel már alig emlékszem rá, így nem tudok olyan lelkesen írni róla, mint egy frissen készült ételről, de ez is elfogyott, így nem lehetett rossz.:) Tovább a recepthez >>>

2011. február 1., kedd

Túrós és almás pite


Vannak olyan ételek, amelyek a neten nagyon sok néven fellelhetők. Ilyen ez a recept is. Én először 20 éve találkoztam vele a Kiskegyed nevü újságban. Akkoriban még nem létezett a Kiskegyed Konyhája, csak 1-1 recept jelent meg a lapban, és ott Frigyes túrós néven szerepelt. A net terjedésével a legkülönbözőbb neveken bukkant fel. A legelterjedtebb talán a Lusta asszony rétese és a Szórós süti vagy pite. Eleinte csak túróval készítettem, úgy, ahogy először olvastam a receptet, aztán mindenféle töltelékkel kisérleteztem. Leginkább az almás változat jött be a túróson kívül, ezért mindig úgy készítem, hogy megfelezem. Mivel már régóta készítem és én is változtattam rajta, ezért én is adtam neki egy új nevet. Tovább a recepthez >>>