JellyPages.com

2012. június 6., szerda

Esküvői előkészületek 1. rész

Itt van a nyár, az esküvők szezonja, hátha valaki hasonló feladat előtt áll, mint én, és adhatok pár hasznos ötletet.
Már csak bő 2 hetem van a fiam esküvőjéig, hogy a vendégsereg részére megsüssem a süteményeket. Most jól jön az a tapasztalat, amit a lányom esküvője alkalmából szereztem 3-4 évvel ezelőtt.
1. Tudom, hogy mit hány nappal korábban lehet elkészíteni, hogy pont a nagy napra legyen a legjobb, és ne romoljon meg.
2. Mi az ami a legkelendőbb a vendégek körében, hogy csak olyat készítsek.
3. Mi az, ami mutatós, könnyű szállítani, és nem csak száraz. (A krémesebb, töltött sütik jóval kelendőbbek, de nehezebben is kezelhetők, főleg így nyáron, ezért kell jól meggondolni, hogy milyen legyen.)
4. A legfontosabb tapasztalat meg az, hogy a tervezett mennyiségnek csak pont a 2/3-át szabad valóban el is készíteni.

Lányom esküvőjén elszállt velem a ló. Minden este munka után 11-ig a konyhában sütöttem a 40 fokos melegben. Úgy kalkuláltam, hogy van 100 vendég, és van 40 doboz, amit a vendégek kapnak, amikor elmennek. Így eleve úgy sütöttem, mintha 140 fő lenne. Volt vagy 13-14 féle édes és sós süti, és feltételeztem, hogy mindenki mindenből legalább egyet megeszik, és minden dobozba is kerül mindegyikből. A számításom rossz volt, mert senki nem ette végig a teljes választékot. Sokan egyáltalán nem ettek édességet, mert a vacsora előtt nem akarták ezzel elvenni az étvágyukat, a bőséges vacsora után meg hely nem maradt. Aztán még jöttek a torták is. Azoknak is megmaradt legalább a harmada. Az egyiket a 4 emeletből érintetlenül vittük haza. Több távolabbi vidéki rokon még azelőtt elment, hogy megkaphatta volna a dobozát. Szóval rengeteg süti maradt. A sósakat hetekig ettük, mert dobozban nagyon sokáig elállnak, a lefagyasztott maradékot meg karácsonykor ettük meg, mert nagyon jól bírják a fagyasztást is. A krémes sütik is mentek a fagyasztóba, és abból készültek karácsonykor a kókuszos- és csokis golyók (mennyivel finomabb volt, mit darált kekszből). A listát már összeállítottam. Készítettem egy excell táblázatot, ahová minden recept szükséges alapanyagait beírtam, így pontosan tudom, hogy pl. mennyi tojás kell (98 db) és mennyi az egyebekből. A régi süti listából kivettem azokat, amelyekből a legtöbb megmaradt, és belevettem néhány újat, amelyeket pár hete elkezdtem kipróbálni. Egyrészt azért, hogy finom-e, másrészt hogy hány napig áll el minőségromlás nélkül, és mennyi darabra vágható. (Mondja valaki, hogy nem vagyok elég alapos!):) Ezeket a próbasütiket az elkövetkező 2 hétben sorban felrakom.

Az elmúlt hétvégén sem lazsáltam, mert a sós sütik tésztáját összegyúrtam és lefagyasztottam, hogy már csak sütni kelljen az utolsó héten. Ilyen az Ági féle sajtos ropogós és a Sós-omlós sütemény. Ez a kettő egyszerűen szuper jó. Akár most megsüthettem volna, mert dobozban hetekig eláll minőségromlás nélkül. A Sajtkrémmel töltött (mini) pogácsákat megsütöttem és így fagyasztottam le, hogy csak tölteni kelljen 2 nappal az esküvő előtt. A Sajtos perec tésztája is a mélyhűtőben pihen. Megsütöttem a linzereket, aminek a fele csokival lesz bevonva, a másik fele meg díóval megszórva. Ezek már egy dobozban pihennek a hűtőszekrényben, és az utolsó héten csak lekvárral kell megtölteni.



     Nagyon fontos szempont, hogy amit előre, legalább 1 héttel korábban el lehet készíteni, és hűteni kell, minél kisebb helyet foglaljon. (Áldom az eszemet, hogy a régi, de még jól működő hűtőszekrényt nem hagytam kidobni, csak a garázsba száműztük, és ugyan kerülgetjük egész évben, de most nagyon megkönnyíti a dolgomat.) Ilyen édes sütemény a Sakksüti. Mutatós, fóliába tekert rudakban akár felszeletelve is, egymásra rakható, könnyű szállítani, és kiszámítható a mennyiség is. 1 rúdból 20 szeletke jön ki. Ezt mindenki szerette. Hasonló szempontok miatt a Kekszes őzgerinc a másik kedvenc, és még csak sütni sem kell. Pillanatok alatt elkészül egy rúd belőle. (Ebből pl. nem sok maradt.) A Diós csokoládészelet a mellett, hogy nagyon finom, nem krémes, de nem is száraz (liszt sincs benne), még a sok maradék tojásfehérjét is fel lehet használni hozzá. A Kókuszos kocka az esküvői sütemények közül nem maradhat ki. Ezt sem krémmel készítem, még sincs szárazsütemény jellege. A Krémes-diós csók volt még a másik nagy sláger. Mutatós a tarkaságával, és szinte olvad a szájban. Pár nappal előbb lehet csak elkészíteni.


      
     
     
     

      A krémes vagy töltött sütik közül az alábbiak biztos szerepelnek most is. Hólabda. Kisebb kiszúróval szaggatva kiadós, így több sütit is meg tudnak kóstolni. Mutatós, és annak ellenére, hogy krémes, könnyű megfogni. A Kijevi krémes az egyik új, amit mindenképpel megsütök. Nincs ember, aki ezt ne szeretné. Krémes, de mégsem nagyon, nem folyik, nem olvad. Pár nappal előbb célszerű tölteni, hogy a lapok megpuhuljanak, de a lapokat akár egy héttel előbb is meg lehet sütni. Jól becsomagolva nem szárad ki, és nem romlik meg.


 A Krémes-mézes is pont ilyen. Még lesz Puncsszelet is. Mostanában próbáltam ki egy receptet, a napokban felrakom az oldalamra. Kipróbáltam még egy csodás krémes sütit, egy Grillázs alagutat, ami annyira elnyerte leendő menyem tetszését, hogy már csak miatta is bevettem az édes csapatba. Kipróbáltam még egy cukormázas Narancsos-tortadarás kevert sütit és kipróbálásra vár még kettő másik is. A sok sütiszélből, a kiszaggatott piskótából és a maradék krémekből, kicsit felturbózva sok golyócskát készítettem a lányom esküvőjére, amit különböző színű, ízű panírban (tortadara, kókusz, dió, reszelt fehércsoki) megforgattam. Eddig 15 édes és 4 sós van a listán. Ebből talán 1-2 édes majd kimarad, ha az összes próbán túl vagyok. (Mindig az a nehéz, hogy mit húzzak ki a listából.) Az összeállításnál azt is figyelembe vettem, hogy a tányéron hogy mutatnak majd. Lesz rózsaszín tetejű, sárgás, barna, tarka, fehér, diós, kókuszos. Ember legyen a talpán, aki majd ellent tud állni ezeknek.:)

3 megjegyzés:

  1. Fú, kedves Alíz! Ez aztán a nem semmi poszt! A hideg kirázott, ahogy olvastam a soraidat, a lelkesedésed irigylésre méltó! Csodállak, tisztellek, becsüllek, hogy ilyen odaadással készíted a finomságokat a fiadnak és a leendő menyednek! Az ilyen anyós kincs! :)
    Sok sikert és kitartást kívánok, jó ünneplést és gratulálok a boldog családhoz! :)

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm szépen a jókívánságot és az elismerést.:) Ahogy elnéztem a blogodat, meggyőződésem, hogy Te is pont ilyen lelkesen fogsz sütkérezni, ha arra kerül a sor.:)

    VálaszTörlés
  3. Kedves Aliz!

    Szeretném kérni a tanácsodat, látom már van tapasztalatod esküvő ügyben, kettőt is végisütöttél. Nekem most lesz decemberben, és magam sütöm a sütiket. Mivel tél lesz hideg ezért nem áll fenn a nyári meleg probléma. Vannak ötleteim de még semmi sem kiforrott. Ausztriában élek és csak 4 nappal korábban megyek Budapest mint az esküvő. Szerinted mit lehet már korábban elkészítenem itthon és mit csak ott? Megadom az e-mailemet, hogy privátban folytassuk : bettina92.nagy@gmail.com.
    Nagyon várom a válaszod. Köszönöm: Nagy Betti

    VálaszTörlés